Zelfstandigheid voor vrouwelijke clienten met Autisme of een licht verstandelijke beperking

Vrouwelijke cliënten met autisme of een licht verstandelijk beperking die zelfstandig wonen, ontvangen begeleiding voor hun dagelijkse leven. Hoewel deze zorg natuurlijk welkom is, blijkt dit niet altijd effectief te zijn.

In de praktijk zien wij namelijk dat deze groep cliënten juist behoefte heeft aan (meer) zelfstandigheid, in plaats van meer hulp.

Het geven van zelfstandigheid is geen beperking van de zorgverlening.

De hulp die cliënten ontvangen via een ‘vaste zorgroutine’, voelt voor de cliënt vaak als een vastgeroeste verplichting en een beperking van hun vrijheid.

Gezien hun aandoening werkt deze huidige vorm van zorg daarom vaak averechts voor hun functioneren. Het realiseren van zelfstandigheid voor vrouwelijke cliënten met autisme of een licht verstandelijke beperking moet niet gezien worden als een zorg beperking.

Het is juist een effectieve manier van zorgverlening die het dagelijkse leven van de cliënt en haar omgeving aangenamer zal maken.

Ankering-Zorg-Andijk-zelfstandigheid-voor-vrouwelijke-clienten-met-autisme-of-een-licht-verstandelijke-beperking-Noord-Holland

Het realiseren van meer zelfstandigheid voor vrouwelijke cliënten met autisme of een licht verstandelijke beperking is met de juiste aanpak absoluut haalbaar.

Natuurlijk is het realiseren van meer zelfstandigheid niet een kwestie van loslaten. Het is een doorontwikkeld zorgproces waarbij een vaste zorgverlener de cliënt stap voor stap begeleid naar een duidelijk eindresultaat.

Er wordt bovendien een realistisch eindresultaat met elkaar besproken, alvorens het proces zal worden gestart.

Bij een cliënt die begeleiding ontvangt kan op het gebied van de huishouding ook ondersteuning worden geboden. Een voorbeeld van een interventie op huishouden kan zijn dat er een wens is de huishouding weer zelf op te pakken.

Deze wens vergroot de zelfredzaamheid thuis.

Na gemiddeld zes maanden zal dit eindresultaat worden geëvalueerd en zo nodig worden bijgesteld.

Maak een afspraak

Nazorg en behouden van de zelfstandigheid van de cliënt.

Uiteraard dient dit resultaat wel te worden onderhouden. Zo zal de zelfstandigheid blijvend zijn en kan het worden aangepast waar nodig.

Deze nazorg zal echter veel minder intensief zijn voor de cliënt dan de reguliere vaste zorg. Hierdoor voorkomen we dat ook deze zorg als een onaangename routine kan gaan voelen.

Zo is er een verantwoorde balans tussen de zelfstandigheid en de vaste zorgverlening.

Ankering-Zorg-Andijk-zelfstandigheid-voor-vrouwelijke-clienten-met-autisme-of-een-licht-verstandelijke-beperking

Resultaten behalen voor vrouwelijke cliënten met autisme of een licht verstandelijke beperking dankzij ons Zorg Kompas.

Ankering Zorg heeft twintig jaar ervaring in de ambulante zorg voor cliënten met autisme of een licht verstandelijke beperking. Deze ervaring en de behoeften van cliënten hebben tot de ontwikkeling van ons Zorg Kompas geleid.

Maak een afspraak
Zorgkompas Ankering Zorg

Maak een afspraak met Ankering Zorg.

En zet zo de eerste stap naar meer zelfstandigheid.